Knivsmide - Sommarkurs

Image

Knivsmide - Sommarkurs

Vill du lära dig att smida en kniv?

Om svaret är ja, då är denna sommarkurs något för dig. Under fyra hela dagar bjuder Pablo von Eckardstein in till att smida knivblad. Du får under Pablos handledning lära dig smida laminerade knivblad på traditionellt sätt.

Du introduceras först i grundläggande smidestekniker och hur du värmer järn och stål till rätt arbetstemperatur. Därefter får du lära dig vällning som är en gammal teknik för att sammanfoga metallstycken med varandra. Stål och järn värms till hög temperatur och smids samman. Det är en grundläggande teknik för att kunna tillverka ett laminerat knivblad av härdbart eggstål och blötjärn. Sedan undervisas du i de olika stegen av värmebehandlingar som krävs för att göra kniven brukbar, såsom normalisering, härdning och anlöpning.

Under kursens gång varvas gemensamma genomgångar med självständigt arbete under Pablos handledning. Kursen vänder sig till nybörjare. Men det kan dock vara bra att ha viss vana av smide sen tidigare. Att smida och välla stål kan vara fysiskt arbetsamt och varmt.

Du hinner tillverka ett flertal knivblad under kursens gång. Beroende på ditt intresse kan det bland annat bli bandknivar och knivblad för täljning, karvsnitt eller jakt. 

Kursledare: Konstsmed Pablo von Eckardstein

Pablo är konstsmed på heltid sedan 2004. Han tillverkar det mesta på beställning men jobbar helst traditionellt med ässja, städ och hammare. Hans verksamhet - Smedja Järneken ligger i trädgårdsföreningen, beläget i centrala Linköping. Hans formspråk präglas starkt av skulpturala inslag. Han skapar både bruksföremål och skulpturala alster till försäljning och utställningar. Pablos verk finns representerade på flera offentliga platser runtom i Östergötland.

 

Plats: Smedja Järneken Sandbäcksgatan 2 B, Linköping
Datum: 6-9 juli 2023
Tid: kl. 9-16 samtliga dagar
Pris: 3500 kr + Material, 450 kr

 Var uppmärksam på bokningsreglerna innan du anmäler dig till kursen. Bokningsregler för våra kurser

Som medlem har du 10% rabatt på kursavgiften. Läs mer om medlemskap här: medlemAnmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk