Sashiko

Sashiko

FULLBOKAD

 

Den japanska sömnadstekniken SASHIKO

Sashiko är en traditionell lagningsteknik som bygger på förstygn. Den tidiga användningen av tekniken utvecklades för att förstärka och laga brukstextilier i en tid när ingenting fick gå till spillo. Med tiden har sashiko utvecklats i friare former och även blivit en stark estetisk uttrycksform. Sashiko är en japansk benämning men metoden återfinns i alla delar av världen, och är på så sätt ett textilt förhållningssätt som tillhör inte bara ett japanskt kulturarv utan är en global företeelse. Under kursen introduceras den japanska sömnadstekniken sashiko med dess historik, material, teknik och mönstertradition. Du får lära dig hur man kan laga kläder och vardagstextilier och även göra fria kompositioner. Det blir övningar med provexempel och att färdigställa eget projekt.

Takao Momiyama

Takao Momiyama är född i Japan och utbildad på Konstfacks textillinje. Han är verksam som konstnär utanför Simrishamn. Takao Momiyama har förflyttat sig från design till friare arbeten med fokus på den japanska sömnadstekniken Sashiko. Begreppet ”Mottanai” dvs. att ta tillvara på, är huvudtemat med tankar på den långsamma sömnadsprocessen, tygernas livslängd och att lappa och laga. Att sprida kunskap genom utställningar och workshops har blivit mycket viktigt för hans konstnärlig praktik.

Plats: Hemslöjdsgården, Linköping

Tid: 1–2 oktober 2022 kl. 10-17

Lärare: Takao Momiyama

Pris: 1800 kronor

Bokningsregler för våra kurser

Kursbokningen är öppen fram till två veckor innan kursstart. Efter det skickar vi ut en kallelse med detaljerad information om kursen. Om det inte är tillräckligt många anmälningar tvingas vi ställa in kursen och då kommer ett meddelande om det.

Detta gäller för avbokning av kurs för närvarande:

Kurs kan avbokas senast två veckor innan kursstart utan att vi debiterar någon kursavgift. Under rådande omständigheter kan avbokning med full återbetalning även ske vid sjukdom och mot uppvisande av sjukintyg fram till kursstart.

Image

Anmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk