Yllebroderi

Image

På ett bottentyg av ull blandar vi applikationer och broderier med ullgarn. Vi använder de traditionella sömnadssätten som stjälkstygn, knutar, bottensömmar m.m. De gamla broderierna är utförda med tvinnat eller otvinnat, en- eller två trådiga ullgarner. Garnerna var växtfärgade i olika gula och gröna toner, krapprött, indigoblått och rött från koschenill.

Vi inspireras av de traditionella yllebroderierna med blommor och figurer och utifrån det skapar du dina egna mönster. Vi klipper fram mönsterformer i papper och pusslar fram ett mönster som sedan översätts till garn och tyg. Vill du ha hjälp, finns det olika mönsterformer att tillgå i samband med kursen.

Det kan bli kuddar, väskor, datorfodral eller mindre föremål som nåldynor. I traditionen har yllebroderiet mestadels använts till kuddar och täcken.

Datum: 11 – 12 november 2023

Tid: kl.10 -16

Plats: Hemslöjdsgården, Läroverksgatan 7, Linköping

Pris: 1800 kronor + material (ca 200 kr)

Lärare: Ann-Sofie Svansbo

Broderier i alla dess former intresserar Ann-Sofie. De gamla yllebroderierna med sina naiva former och berättelser är en stor inspirationskälla. Men när hon själv ska brodera vill hon gärna skapa sina egna mönster och ge broderiet en personlig prägel.

Ann-Sofie har tidigare varit hemslöjdskonsulent i Östergötland under många år och bland annat varit medförfattare till en rad olika böcker om östgötska textilier och senast boken Östgötabroderi. Nu driver hon en egen verksamhet, en konsthantverksstudio, show/shop tillsammans med sin man som är järnsmed.

 

Som medlem i Östergötlands läns hemslöjdsförening har du 10% rabatt på våra kurser. Läs mer om medlemskap här: medlem

Var uppmärksam på bokningsreglerna innan du anmäler dig till kursen: 
Bokningsregler för våra kurser (hemslojdeniostergotland.se)

Image

Anmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk