Allmän kurs med slöjd och hantverksinriktning

Allmän kurs med slöjd och hantverksinriktning/halvtid i samarbete med Lunnevads folkhögskola

Du får kunskap om slöjd- och hantverkstekniker inom tre olika material och teknikområden, TRÄ, SMIDE och TRÅDSLÖJD, en praktisk – estetisk kurs i ett teoretiskt sammanhang.

Du går två dagar i veckan under läsåret där en dag är förlagd till Lunnevads folkhögskola i Sjögestad och en dag till Hemslöjdsgården och smedja i Linköping. Utöver detta deltar du i skolans introduktionsvecka och en vecka med skolans folkbildarkurs tillsammans med alla deltagare på skolan.

På Lunnevad studerar du tematiskt, teman som utgår från agenda 2030 med hållbarhet och miljö i fokus. Hur kan de nya samhällsbehoven dra nytta av de gamla kompetenserna? Vad i hur vi levde förr kan vi använda för att nå våra framtida miljömål? Kan trä-, smide-, och trådslöjd hjälpa den moderna människan att leva mer hållbart? Ämnen som ingår i temastudierna är naturkunskap, samhällskunskap, historia och svenska.

På Hemslöjdsgården läser du följande:
-
Klassiskt järnsmide med ässja och städ.
- Träslöjd, enkel bruksslöjd med handverktyg och maskiner.
- Trådslöjd med utgångspunkt i traditionella metalltrådsarbeten som kan utvecklas till ett eget formspråk.

Du lär dig tillverka föremål och produkter med traditionella verktyg och metoder. Grundläggande skissarbete och formgivning för dina arbeten ingår också i kursen. De olika teknikerna är indelade i tre olika block med 11 veckor för respektive område.

Du får också möjlighet att studera äldre föremål i en autentisk miljö. På Lunnevad står Egebystugorna, en miljö i ursprungligt skick med bevarande inventarier sedan flera hundra år.

Kurstid: 7 januari - 3 juni och 23 augusti - 17 december 2021. Kurslängd 38 veckor.

Ansökan:  Lunnevads folkhögskola Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 22 november.
Kursen är studiestödsberättigad hos CSN på gymnasienivå (A1)

Lärare

Alice Brengdahl, trådslöjd

Lennart Larsson, järnsmide

Bertil Samuelsson, träslöjd

 

Image
Image