Slöjdgalleriet

Kopplingar

1 oktober - 29 oktober

Gustav Person

Gustav Person är möbelformgivare och möbelsnickare, utbildad vid Konstfack och Carl Malmsten Furniture Studies. Han har sedan han tog sin masterexamen 2013 medverkat i flera solo- och grupputställningar i Sverige. Han har i några projekt samarbetat med en rad olika tillverkare inom möbel-, belysning- och inredningsbranschen. 

 

 Slöjdgalleriet Storgatan 41 Linköping

Öppettider; onsd - fred 11 - 18, lörd 11 - 15

Image

Min process startar nästan aldrig med att jag vill bygga en viss typ av föremål. Snarare är utgångsläget ett undersökande av möjligheter med en viss typ av fog.  Ett nyfiket, "Jaha, vad kan jag göra med den här grejen då?" Snarare än, "hur ska jag bygga just det här?" Jag tänker att metoden egentligen inte är annorlunda än att bygga med Lego. Legobiten har i sin mångsidighet vissa inneboende egenskaper. Dessa påverkar vad och hur saker tar sitt uttryck när man bygger något. Det  är framför allt fogande av trä som jag har sysslat med i olika former de senaste åren.

2019 invigdes Hallands konstmuseum efter tre år av renovering och tillbyggnation. Under den processen blev jag tillfrågad att formge museets bibliotek. Ett väldigt hedrande uppdrag som jag av naturliga skäl gärna tog mig an. I det uppdraget valde jag att hämta inspiration ur museets omfattande samling av föremål kopplade till Hallands historia. Genom att studera och fotografera ett hundratal olika föremål, försökte jag inspireras till att skapa nya föremål, mönster och möbler kopplade till samlingen. Ett strumpmönster blev en matta, en målad kakelplatta blev ett bord, en släde blev en stol osv. Helheten av allt blev ett bibliotek, som jag kopplar samman med samlingen. Det här är en annan typ av fogande, där Hallands dåtid fogas ihop med museet nu-och framtid och där de gamla och nya föremålen också på något vis nu blivit sammankopplade via mig. Det här tankesättet blir lätt svindlande när jag nu börjar göra kopplingar och dra paralleller mellan mig och en rad olika personer och hantverkare från förr i tiden. Så kan det fortsätta och det gör det. 

Skapandeprocessen består av en rad olika kopplingar. Tankemönster och idéer som möts med materialkännedom och hantverkserfarenheter. Precis i själva fogen mellan dessa uppstår det som blir en ny idé, som måste undersökas och kopplas på i serien av erfarenheter för att bli något nytt. 

Utställningen på Slöjdgalleriet innehåller dels helt nya föremål men även några äldre, som i detta sammanhang också kopplas samman på något vis.

Anmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk