I ett tydligt avgränsat område i södra Östergötland finns de rutiga färgstarka sängtäcken, vävda i drällteknik, som kallas Östgötadräll.
En del täcken för tankarna till de skotska klanmönstren med sina heraldiska färger och rytmiska rutmönster medan andra täcken har ett mer modernistiskt uttryck.
Det är en kombination av material, vävteknik, mönsterformer och färger som ger Östgötadrällen dess karaktär. Varpen är av bomull eller lin och inslaget av ullgarn med varierande grovlek beroende på användningsområde. Täckena vävdes i två delar och syddes ihop på mitten. Vävbredden var mellan 70 - 80 cm. Vävtekniken är en rutig sammansättning av varp och inslagseffekt. Täckets ovansida är sammanstickat med en enklare baksida och emellan en fyllning som kunde bestå av tvättad och kardad fårull eller bomullsvadd, lintåga eller stickylle. Stickyllet bestod av utslitna och upprepade ylleplagg. Stickningarna syddes med en nål igenom båda tyglagren med förstygn. Stickningarna som hade en praktisk funktion att hålla ihop de olika tyglagren kunde också få dekorativa mönstringar bestående av diagonala rutor, cirklar, blommor m.m.
Text ur boken ÖSTGÖTADRÄLL Vävda sängtäcken från Östergötland/Ann-Sofie Svansbo
Foto t.h. NygårdsKarin Bengtsson