Östgötalin

hjhjhj

Sedan några år tillbaka är Östgötalin en del av Hemslöjden i Östergötland. Östgötalin värnar om kulturarvet och kunskapen omkring spånadslinet som kopplar både till hållbarhet och klimat.

Linstationen ligger i Broddebo, Åtvidaberg. Vid arbetsmöten är logen öppen för besök och beredning. Besök av större grupper och beredning av större mängd linhalm görs efter överenskommelse.

Studiebesök från olika skolor tas emot under veckorna 33 - 37. Anmälan görs till Hemslöjden i Östergötland: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Följ Östgötalin - Lintågan på facebook:
Östgötalin - Lintågan | Facebook (öppnas i nytt fönster)

LIN (LINUM USITATISSIMUM)

En jordbruksgröda som finns av två olika slag: oljelin och spånadslin. Det är oljelinets frön som genom pressning ger den värdefulla oljan som används för färg och ytbehandling av trä. Linfibern innehåller också egenskaper som gör den idealisk för isolering eftersom den andas, absorberar, samt avger fukt.

Det är spånadslinet som är det linet som blir till tyg. Det är stjälkarna som används och bearbetas innan de kan spinnas till tråd och vävas till linne. Spånadslinet har långa strån utan förgreningar och kan bli upp till 1,4m långt. Det växer snabbt, det tar bara 100 dagar från sådd till skörd och linet behöver varken bevattnas, gödslas eller besprutas. Linet blommar juni – augusti med platta, blå blommor i toppen på stjälken. Blommorna är öppna bara vid soligt väder, och då endast några få timmar på förmiddagen. I Sverige odlas idag mycket lite lin. Det mesta importeras från västeuropa.

Linberedningen är en omständlig process med flera olika moment, rötning, bråkning, skäktning, häckling innan fibern är klar för att spinnas till garn. För att få fram 1 kg lingarn krävs 20 kg orepad linhalm.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk