


Drömmer du om att arbeta hantverksmässigt och hållbart med textil? Då är detta utbildningen för dig!
På vår nya konst- och kulturutbildning får du kunskaper om miljö- och hållbarhetsaspekter av olika textila material och hantverkstekniker. Du rustas för att kunna göra medvetna och kloka val genom hela hantverksprocessen. Därigenom kan du bli en föregångare och inspiratör i omställningen av textilbranschen. Tillsammans gör vi den förändringen rolig och meningsfull.
Den 14 augusti startar vi den nya textila slöjd- och formutbildning med fokus på hållbarhet och cirkulär design. Under ett år lär du dig att utveckla egna idéer utifrån skiss till olika textila tekniker. Två tredjedelar av utbildningstiden arbetar du med hantverksämnen såsom vävning, tillskärning, klädsömnad, konstsömnad och textil upcycling. Resterande tid fördelas mellan formgivning och teori. Utbildningen äger rum i Hemslöjden i Östergötlands lokaler i centrala Linköping - ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk. Här finns välutrustade textila verkstäder med allt som behövs för vävning, maskinsömnad, konstsömnad, broderi och stickning.
Efter avslutad utbildning har du en god och bred grund inom det textila området. Utbildningen förbereder dig inför att söka högre konstnärliga studier inom textil (såsom Konstfack och Textilhögskolan i Borås) eller jobba i egen eller annan ateljé.
Hemslöjden i Östergötland, ansvarig utbildningsanordnare, står under statlig tillsyn av Myndigheten för yrkeshögskolan. Utbildningen är på heltid och omfattar 40 veckor. Studerande är berättigade till studiestöd.
Fakta
Textil hantverksubildning: slöjd, form och hållbarhet
Omfattning
Utbildningen är på heltid, dagtid mellan 9:00 och 16:00 och har 800 lärarledda timmar per läsår.
Terminstider
Terminsstart 14 augusti 2023
Juluppehåll 23 december 2023 – 7 januari 2024
Utbildningen avslutas 31 maj 2024
Behörighetskrav
Behörig att antas till en konst- och kulturutbildning är den som har genomgått gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan eller motsvarande utbildning. Behörig att antas är också den som annars bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen, 24 § förordningen (2013:871) om stöd för konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar. Utbildningen ställer inte krav på särskilda förkunskaper, men textila erfarenheter samt förkunskaper inom färg och form är meriterande.
Antal utbildningsplatser
12 studenter antas till utbildningen
Antagningsförfarande
Du ansöker med cv, personligt brev och arbetsprover. Vi tittar på din erfarenhet, din motivation och din känsla för färg och form. Sedan kallar vi till personlig intervju.
Kursavgift
Kursavgiften är 19 000 kr/termin. Materialkostnader tillkommer. Dessa går inte på förhand att beräkna, då det är individuellt för varje studerande och projekt. Du kan själv påverka dina materialkostnader och vi rekommenderar att studenterna återbrukar material i så stor utsträckning som möjligt. Utbildningen är CSN-berättigad och du kan söka studiemedel på högskolenivå. Du kan även söka merkostnadslån från CSN för terminsavgiften.
Utbildningsbevis/intyg
Ett utbildningsbevis utfärdas efter avslutad godkänd utbildning. Godkänd utbildning innebär närvaro om minst 80% av schemalagd tid inom samtliga ämnen och att alla uppgifter genomförts.
Sista ansökningsdag
28 april 2023
Varmt välkommen med din ansökan!
Vid frågor kontakta textilkonsulent Kristin Winander:
070-640 05 81 (telefontid tisdag-torsdag)
