Klyva spån och böja svep

Image

Kursbeskrivning

Med vägledning av Helena introduceras du för ett historiskt hantverk – svepteknik. En teknik som innebär att ett långt träspån ångbasas eller blötläggs och böjs till en rund eller oval form, antingen med hjälp av en mall eller på frihand. Svepet sys sedan ihop med rötter. Därefter sammanfogas det med träbotten och ofta även med lock. Svepteknik är en uråldrig teknik för att tillverka burkar, askar och kärl för förvaring och transport. De tidigast kända svepkärlen är redan från bronsåldern.

Under kursen får du tillverka brickor eller askar i svepteknik. Du får du klyva fram spån med handverktyg och bearbeta det till rätt dimension. Därefter ångbasas spånet och sveps. Du sammanfogar det med björk- eller granrötter. Du tillverkar en botten som passas in och sammanfogas och eventuellt ett lock.

Kursen ger en god inblick i hur trä fungerar genom att klyva virke. Du får även kännedom om olika skärande handverktyg samt kunskap om basning, böjning och rotsöm. Dessutom får du kunskap om hur tekniken och föremålen använts historiskt. Målet är att du efter kursen får med dig minst en bricka eller ask i svepteknik, och har god kännedom om hur du ska gå vidare för att tillverka egna svepkärl.

Notera att kursen omfattar fyra dagar totalt.

Kursledare: Helena Åberg
Helena har arbetat som länshemslöjdskonsulent i Sörmland i drygt trettio år. Sen ett par år tillbaka driver hon det egna företaget, Slöjd i trä. Helena har god erfarenhet i att klyva fram och tillverka svep, bland annat genom en undersökning som resulterade i en masteruppsats.


Plats:
 Hemslöjdsgården, Läroverksgatan 7 Linköping

Datum: 20-21 april samt 4-5 maj 2024

Tid: kl. 9-16.30 samtliga dagar

Pris: 4200 kr + Material, 250 kr

Förkunskaper: Det krävs inga förkunskaper.

 

Var uppmärksam på bokningsreglerna innan du anmäler dig till kursen. Bokningsregler

Som medlem har du 10% rabatt på våra kurser. Läs mer om medlemskap här: medlem

Image

Anmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk