Näver - fläta, vik och sy

Image

FULLBOKAD - Du är välkommen att anmäla dig som reserv till kursen

Kursbeskrivning

Den här kursen ger en introduktion till näverns fantastiska egenskaper och möjligheter. Under helgen får du testa på två tekniker att bearbeta näver på, hexagonalflätning och att vika och sy i helnäver. 

Första dagen ägnas åt att fläta en korg i hexagonalflätning. Hexagonalflätning är en flätteknik där materialet rör sig i tre olika riktningar vilket skapar en lätt men också stark struktur. Under workshopen får du lära dig grunderna i tekniken och prova på att fläta en korg i näver.

Dag två introduceras du för tekniken att vika näver och sy i näver, samt att testa både traditionella och mer experimentella sätt att bearbeta materialet på. Näver innehåller naturliga ligninämnen vilka reagerar på värme och gör materialet mjukt och följsamt. Genom att bearbeta nävern med ånga går det på så vis att vika och forma den till tredimensionella former. Under dagen kommer du att använda tekniken för att vika och sy små askar/korgar i näver. Dessutom ges du även möjligheten att kombinera näver med origami.    

Kursledare: Emma Dahlqvist

Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär vars relation till hantverk började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte textila kvaliteter i näver. Emmas verk har ställts ut nationellt och internationellt, och hon har på sitt sätt också tagit sig an mer traditionell slöjd. Hon har givit ut böckerna Fläta (2022) och Näver (2019) på Natur & Kultur förlag.

 

Plats: Hemslöjdsgården, Läroverksgatan 7, Linköping
Datum: 18-19 november 2023
Tid: Lördag och söndag kl. 9-16
Pris: 2600 kr Allt material ingår i kursavgiften

Kursen är fullbokad

Var uppmärksam på bokningsreglerna innan du anmäler dig till kursen. Bokningsregler för våra kurser

Som medlem har du 10% rabatt på kursavgiften. Läs mer om medlemskap här: medlem

Image

Anmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk