Näver - fläta, vik och sy

Image

Kursbeskrivning

Den här kursen ger en introduktion till näverns fantastiska egenskaper och möjligheter. Under helgen får du testa på två tekniker att bearbeta näver på, hexagonalflätning och att vika och sy i helnäver. 

Första dagen ägnas åt att fläta en korg i hexagonalflätning. Hexagonalflätning är en flätteknik där materialet rör sig i tre olika riktningar vilket skapar en lätt men också stark struktur. Under workshopen får du lära dig grunderna i tekniken och prova på att fläta en korg i näver.

Dag två introduceras du för tekniken att vika och sy i näver, samt att testa både traditionella och mer experimentella sätt att bearbeta materialet på. Näver innehåller naturliga ligninämnen vilka reagerar på värme och gör materialet mjukt och följsamt. Genom att bearbeta det med ånga går det på så vis att vika och forma materialet till tredimensionella former. Under dagen kommer du att använda tekniken för att vika och sy små askar eller korgar i näver. Dessutom ges du även möjligheten att kombinera näver med origami.    

Kursledare: Emma Dahlqvist

Emma Dahlqvist är textildesigner och konstnär vars relation till hantverk började med en närmast anarkistisk attityd till slöjdtraditionen då hon med hjälp av laserskärning och origami undersökte textila kvaliteter i näver. Emmas verk har ställts ut nationellt och internationellt, och hon har på sitt sätt också tagit sig an mer traditionell slöjd. Hon har givit ut böckerna Fläta (2022) och Näver (2019) på Natur & Kultur förlag.

 

Plats: Hemslöjdsgården, Läroverksgatan 7, Linköping
Datum: 5-6 oktober 2024
Tid: Lördag och söndag kl. 9-16
Pris: 2600 kr material ingår i kursavgiften

Anmälan till kursen kan göras inom kort.

Var uppmärksam på bokningsreglerna innan du anmäler dig till kursen. Bokningsregler

Som medlem har du 10% rabatt på kursavgiften. Läs mer om medlemskap här: medlem

Image
Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk