Täljda spånfåglar

Kursbeskrivning

Spånfågeln är en träfigur med ursprung från Ryssland. Den har traditionellt tillverkats i ett enda trästycke. Med enbart kniv täljs tunna spån som sedan viks ut för att bilda både vingpennor och stjärt på fågeln. Spånfåglar har sedan de fick spridning i Sverige varit kända som takfåglar eller julduvor, då de främst togs fram i juletid för att välkomna den Helige Andes frid. Ibland benämns de även som lyckofåglar och sägs bringa tur och välmående i det hus de hänger i. 

Under dagen guidas du i hur en spånfågel blir till och kommer skapa din egen unika fågel. Sandra kommer även redogöra för spånfåglens historia och visa på flera av de olika modeller, tekniker och träslag som används världen över.

För att kursen ska passa alla oavsett täljvana undervisar Sandra späntningen av fjädrarna med en speciell bandkniv. Med andra ord vänder sig kursen till både dig som är nybörjare och till dig som har mer erfarenhet av att arbeta i trä. Alla verktyg och material finns på plats.

Förkunskapskrav
Inga förkunskaper krävs

Kursledare: Sandra Stigert

Sandra är slöjdhandledaren som har ägnat de senaste åren åt att skapa och dela digitala guider för kreativt skapande, riktade både till barn och vuxna. Hennes ledord har alltid varit återbruk och naturmaterial. Genom en stor nyfikenhet till nya material och tekniker har hon lärt sig att bemästra de flesta. 

Under 2023 insåg Sandra att tekniken och kunskapen kring att tälja spånfåglar höll på att dö. Hon starta då ett projekt för att bevara och sprida vidare hantverkstekniken. Sandra har sen dess arbetat med projektet som går under namnet - Lätta Vingar. Hon undervisar med glädje den nyförvärvade kunskapen i hopp om att tekniken ska få leva vidare.

Plats: Hemgården, Saltängsgatan 7 Norrköping
Datum: 4 maj 2024
Tid: kl. 10-17
Pris: 1300 kr + material, 200 kr

Var uppmärksam på bokningsreglerna innan du anmäler dig till en kurs. Bokningsregler

Som medlem har du 10% rabatt på kursavgiften. Läs mer om medlemskap här: medlem

Image
Image

Anmäl och boka kurs!

För att anmäla dig till våra kurser klickar du vidare till vår anmälningssida.

Efter att du skickat anmälan kommer vi att återkomma till dig med en bekräftelse.

Notera att du är anmäld på kursen när du fått din bekräftelse av oss.

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk